luni, 29 noiembrie 2010

Oameni...



"Trebuie să mă cunosc. Trebuie să ştiu odată sigur cine sunt şi ce vreau. Am amânat mereu lucrul acesta, pentru că mi-era teamă. Mi-era teamă că nu voi izbuti să-mi luminez sufletul sau că lumina ce va aluneca asupra-i să nu mă îndurereze. Eu mi-am închipuit anumite lucruri despre mine însumi. Ce se va întâmpla dacă acestea nu există aievea? Dacă ele n-au fost decât o părere?" - Mircea Eliade


Oameni?
Oameni...zeci de oameni...mai inalti, mai marunti, mai tineri mai batrani...unii care ti-au zambit, te-au facut sa zambesti si sa te simti ca un beagle care face aport pentru o pernita de "chappy", unii care s-au incruntat in fata ta cum se incrunta cerul la furtuna si te-au tulburat cu un suvoi de desnadejdie....unii prietenosi si cu darul de a incuraja, altii cu vesnica frica in suflet ca maine va veni sfarsitul...unii grabiti in vesnica lor viata papitanta si aparent dezordonata...altii calmi si ordonati cum e ziua de marti fata de luni...dar toti revelatori daca ii privesti atent...Si toti iti sadesc ceva in suflet...toti iti daruiesc o picatura de "ceva" pentru a-ti prepara viata ca pe o licoare fermecata dar unica...Si ce gust va avea in final paharul asta? Va fi o lacrima sau un zambet? Va fi lumina sau intuneric? Mana stransa in alta palma sau intinsa spre geam intr-un ultim gest de Don Quijote?
Oameni?
Oameni...va multumesc!

joi, 11 noiembrie 2010

Uite dacul....




Cica romanii ardelenii au tinut totdeauna steagul romanismului sus, daca privim istoric...eu am impresia in ultima perioada ca il tin mai sus basarabenii....ia uite cum canta dacul de peste Prut! Saraci saraci dar nu cu sufletul! Mai definiti cuvantul valoare fara sa luati in calcul muzica populara...si vorba lui Tutea, "sunteti ca sarpele in răzor"...adicalea sireti si speculanti...sau alunecosi...spune-i cum vrei!







luni, 8 noiembrie 2010

Miorita...




................................

"Dar cea Mioriţă
Cu lîna plăviţă
De trei zile'ncoace
Gura nu-i mai tace,
Iarba nu-i mai place.
"

.....................................

"Că l'apus de soare
Vreau să mi te-omoare
Baciul Ungurean
Şi cu cel Vrâncean!
- Oiţă bîrsană,
De eşti năzdrăvană
Şi de-a fi să mor
In cîmp de mohor,
Să spui lui Vrâncean
Şi lui Ungurean
Ca să mă îngroape
Aice pe- aproape
În strunga de oi,
Să fiu tot cu voi;"

................................

"Ş'oile s'or strînge
Pe mine m'or plînge
Cu lacrimi de sînge!
Iar tu de omor
Să nu le spui lor.
Să le spui curat
Că m'am însurat
Cu-o mindră crăiasă,
A lumei mireasă;
Că la nunta mea
A căzut o stea;
Soarele şi luna
Mi-au ţinut cununa;
Brazi şi păltinaşi
I-am avut nuntaşi;
Preoţi, munţii mari,
Paseri, lăutari,
Păsărele mii,
Şi stele făclii!"

...........................

"Tu Mioara mea,
Să te'nduri de ea
Şi-i spune curat
Că m'am însurat
Cu-o fată de crai,
Pe-o gură de rai.

Iar la cea măicuţă
Să nu spui, drăguţă,
Că la nunta mea
A căzut o stea,
C'am avut nuntaşi
Brazi si păltinaşi,
Preoţi, munţii mari,
Paseri, lăutari,
Păsărele mii,
Şi stele făclii!..."

Cata dreptate avea Eliade....

"Mesajul cel mai profund al baladei il constituie vointa pastorului de a schimba sensul destinului sau, de a preface nefericirea lui intr-un moment al liturgiei cosmice, transfigurandu-si moartea in nunta mistica, chemand pe langa el soarele si luna, proiectandu-se printre stele, ape si munti. .... Afland ca soarta i s-a decis, pastorul nu se lamenteaza si nu se abandoneaza disperarii, nici nu incearca sa anuleze sensul lumii si al existentei, demistificandu-l cu turbare iconoclasta si proclamand nihilismul absolut ca singur raspuns dat revelatiei absurdului. Raspunsul sau e cu totul altul: preface nenorocul care-l condamna la moarte intr-un mister al tainei nuntii, maiestuos si feeric, care in cele din urma ii permite sa triumfe asupra propriului destin. ..... " - Mircea Eliade - "De la Zalmoxis la Ghenghis-Han"

luni, 1 noiembrie 2010

Modele demne de urmat...Petre Tutea


Petre Tutea...unul din idolii mei. Un om cu o coloana vertebrala extraordinara. Unul din cei care faceau parte din gasca de la Capsa...vestita cafenea din Bucuresti in care se aduna elita romaneasca. Un focar de infectie cu idei superioare... Nascut la 1902, intr-un sat romanesc, probabil purtand amprenta taranului autentic in suflet. Avea sa ajunga insa un "taran imperial". Termina apoi facultatea de drept la Cluj, apoi isi continua studiile la Berlin unde studiaza formele de guvernamant si ajunge doctor in economie politica si drept. Apoi devine discipol al lui Nae Ionescu, si incepe o colaborare cu multi intelectuali care urmau sa se inscrie apoi in elita interbelica a Romaniei. Noica, Eliade, Vulcanescu...nota bene, straluciti exponenti ai legionarismului interbelic. Ajuns Ministru al Economiei in guvernul legionar, Tutea avea sa sufere consecintele acestui fapt in momentul venirii la putere a comunistilor. Elita intelectuala a Romaniei trebuia curatata, pentru ca aceasta tara sa poata fi usor dominata. Sta in inchisoare pana in 1964, inclusiv la Aiud. Prieten cu Cioran dar atat de diferit fata de el...Daca Cioran, alege calea Parisului, unde isi va capata titulatura de "nihilistul cel de pe urma", negand orice rost si orice Dumnezeu, Petre Tutea isi urmeaza drumul vietii in Romania, cu convingeri supreme ca apartine unui popor "greu de istorie si cu un viitor stralucit" . Dumnezeu este alta coordonata de baza in filosofia de viata a lui Petre Tutea ilustrata poate cel mai bine in vorbele: "Fara Dumnezeu omul ramane un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si se indreapta spre nicaieri". Constient ca orice mare personalitate de vocatia sa, afirma "Scriu din cauza comunistilor, care nu m-au lasat sa-mi implinesc vocatia reala " insa puterea de a fi drept in judecata nu il impiedica sa treaca peste suferintele cauzate de acestia si sa afirme ca Ceausescu a fost patriot. Sa lasam insa cateva filmulete sa vorbeasca despre un astfel de om.
Cel mai mult m-a impresionat interviul de pe patul de moarte.






Si unul lung...dar care merita...

mai multe pe www.tutea.ro. Ma intreb ce s-ar intampla in Romania daca elevii ar invata despre Tutea la scoala. Sau daca ar fi mediatizat mai mult.