vineri, 10 septembrie 2010

Beton vs Planeta Pamant


"Caile respiratorii erau infundate cu betoane, planeta respira din ce in ce mai greu si in spasme isi aducea aminte de vremurile primordiale, cand rasaritul avea alt gust, alt miros si alte culori".

Intrebarea mea de dimineata: De ce naiba oamenii prefera sa stea printre betoane? Cultul betonului e mai prolific ca niciodata in Romania...e adevarat, suntem decalati de "marile civilizatii vestice", aia folosesc deja sticla si otelul. Totusi...pune mana, e la fel de rece. Priveste, e la fel de rece...De ce nu ne place verdele? De ce nu ne inconjuram de viata si de verde? N-ar fi mai frumos? Economicul a invins scanteia inovativa din om. Sau unii oameni au vrut sa se intample asa, caci evolutia umana, contrar opiniilor generale, nu este o miscare browniana, ci este atent indrumata de catre o mana de oameni "mai destepti". In loc sa construim orase verzi construim orase ieftine, si la propriu si la figurat. Orase in care vor creste dezradacinatii...se vor inmulti in cartiere marginase, vor fi oraseni dar nu ca atitudine, vor fi lipsiti de cultura, nu se vor integra, "caci e mai ieftin asa". Imi aduc aminte de vorba de-o auzeam pe la tara cand mergeam in vacanta legata de oraseni, printre batrani. Li se spunea "domnii de la oras". Specia asta a disparut sau in orice caz ar incapea intr-o rezervatie. Si taranul n-a mai vrut sa fie taran, sa traiasca linistit, in comuniune cu natura intr-o gospodarie axata pe autoconsum, pe armonie. Doar nu era mai prost, a vrut bani si Spania. De fapt nu ma mai mira oamenii care cresc porci in spatele blocului. Sunt exact oamenii de care vorbesc. Totusi ma enerveaza dorinta oamenilor astora de a acapara si ultimele locuri in care ai liniste si te poti relaxa. Pana acum am trait in epoca consumerismului...si oamenii astia de care vorbesc, devorau pur si simplu locurile prin care treceau. Fie ele parc, loc de picnic sau loc in padure. Ceva se schimba. Ei bine, "hoardele barbare" vor trebui asimilate. Nu date la o parte, nu izolate. ASIMILATE, si asta se va face prin educatie de sus in jos. Sau de jos in sus? Prin copii? Eu zic ca e o solutie buna. Pana una alta apar semne fragile de revenire a mentalului colectiv legat de natura din Romania (in sensul ca incepe sa ne pese). Chiar asa, n-ar fi mai inteligent in loc sa vorbim despre privatizarea Petrom, care s-a facut cum s-a facut, sa ii pistonam prin media si prin comunitatile publice, sa investeasca mai mult in CSR (corporate social responsability)?Nu poti da timpul inapoi, greseala facuta e ireversibila, dar o poti corecta... prin mica "ciuguleala" balcanica. Obisnuiam sa fim buni la asta. Acum doar politicienii mai sunt buni, si asta cand vine vorba de comisioane. E politica pasilor marunti, si una care multinationalelor le place foarte mult. Iti dau cat esti in stare sa ciupesti, ele oricum isi scot cheltuielile caci asta e cea mai ieftina forma de reclama. Ganditi-o ca pe o simbioza intre multinationala si comunitate. Maximizare a castigurilor de ambele parti. Daca altfel nu se poate...
In orice caz mi-a atras atentia anul asta campania Let's do it Romania!
Are un spot publicitar care surprinde exact marlania de care sufera unii. Enjoy: Clip . Bine ca totusi, "sosonarii " astia se opresc la liziera padurii, in locul cel mai inaintat in care se poate ajunge cu masina, si lasa muntii si adevaratele frumuseti sa dainuie si sa fie savurate de altfel de oameni. Slava Domnului!
Si cred ca planeta Pamant ar fi mai fericita fara oameni. Sau cel putin asa pare in clipurile filmate de profesionistii de la BBC.
Minunat. Adaugat inca un lucru pe "bucket list!" - trebuie sa plantez un copac. Un stejar mai exact. Si cat mai rapid ca sa creasca cat mai mare. :))



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu