miercuri, 23 februarie 2011

Traim vremuri interesante...

In timp ce romanii isi inunda canalele media cu stiri legate de Bercea Mondialu' si al lui clan plangator ce se jura in lacrimi ca sefu' e nevinovat, si in timp ce romanul de rand se minuneaza de curatenia care se face la nivel de guvizi prin vami, fara sa se intrebe cine e de fapt in spatele sistemului, in lume se intampla chestiuni mult mai importante.
Se pare ca este un fel de an 1989 pentru lumea araba. Nu cred ca intamplator, efectul de domino si-a facut aparitia de la vest la est in nordul Africii. In Tunisia, o serie de oameni dubiosi prezinta la televizor averea dictatorului fugit cam cum se intampla la noi in '89...iar omul de rand nu se gandeste ca de fapt va urma o "perioada de tranzitie", in care baietii destepti din sistem vor pune mana pe anumite valori. De castigat din toate astea? Spania, caci turistii care aveau de gand sa isi petreaca concediile s-au reorientat rapid. Dupa mine Tunisia nu isi va reveni prea rapid in ceea ce priveste turismul, la fel ca si Egiptul de alfel.
A urmat apoi spectacolul mediatic din Egipt, unde nu-mi este clar de ce Mubarak, omul americanilor a fost schimbat, probabil tot de catre acestia! Retelele de socializare si-au facut treaba, Wikileaks-ul a dezvaluit si el chestiuni interesante, televiziunile si oprirea retelelor de telefonie paralizand comunicarea. Mesajele lui Obama au fost clare, s-a tras de timp cat s-a putut...manifestatii si contramanifestatii... un presedinte care subit a disparut "intr-o clinica" dupa ce initial n-a vrut sa renunte, tot ce se poate in materie de scenariu clasic de interventie de afara. Si de ce si-ar baga coada marile puteri in Egipt? Pai in primul rand pentru ca Egiptul detine canalul Suez....prin care se desfasoara o buna parte din comertul mondial, in special cel cu petrol...si asta s-a vazut in modul in care au explodat preturile barilului de titei in timpul agitatiilor. De mentionat ca acest canal a fost de-a lungul istoriei un punct strategic extrem de important pentru care s-au purtat mai multe razboaie sau jocuri de culise. Imperiul roman, Franta, Anglia, America, cu toate au incercat sa puna mana pe acesta poarta spre Orient. Apoi pentru ca Egiptul este unul din cele mai puternice state arabe, a carui armata a fost dotata direct de americani cu tehnica de ultima ora, lucru ce probabil ii impiedica pe americani sa-l lase la voia intamplarii si nu in ultimul rand pentru ca Egiptul reprezenta un fel de punte de dialog intre israelieni si lumea araba. Mossadul si Israelul isi fac acum probleme caci granita de vest s-ar putea sa devina mai vulnerabila, daca in aceasta tara isi vor baga coada si extremistii islamisti, lucru de altfel de inevitat dupa parerea mea. Astazi 2 nave de razboi Iraniene au trecut in marea Mediterana, dupa mai bine de 40 de ani de absenta din aceste ape cu destinatia Siria, pentru a efectua un "exercitiu" dar Israelul priveste incordat la ele, semnaland zgomotos acest lucru in presa internationala si acuzand Iranul de provocari. Bahrain, Yemen, Siria, Oman, Algeria...toate state care se confrunta cu proteste mai mult sau mai putin importante. Gaddaffi, colonelul aflat la putere in Libia, a trecut la represalii violente, numarul de morti trecand peste 200, livrarile de gaz catre Italia si alte state vest europene fiind oprite pe motiv ca acestea isi baga coada in treburile interne ale Libiei, de la puterea careia nu va pleca decat mort.
Ce au in comun aceste state? Mult petrol, cateva dintre ele fiind destinatii turistice de nivel mondial, tari care sunt in plin bum demografic. Sa fie doar un pas evolutiv, si acestea sa fie pregatite sa treaca de la dictaturi la un sistem democratic sau sa fie vorba despre o reconfigurare a influentelor marilor puteri in aceasta zona?
Marele premiu va fi dupa mine Iranul, care probabil va fi cireasa de pe tort din ultima perioada caci baietii s-au apropiat extrem de periculos de bomba nucleara iar Israelul nu vede acest lucru cu ochi buni. Ultima lovitura data programului nuclear iranian a fost un virus care impiedica functionarea centrifugelor pentru imbogatirea uraniului iar acest lucru a castigat timp pentru isralelieni. Ani chiar.
China cenzureaza si ea pe google cautarea anumitor cuvinte cum ar fi "revolutia de iasomie" dar dupa mine asistam la un punct de cotitura. Retelele de socializare devin o adevarata arma de mobilizare a oamenilor. Se poate merge deci la razboi cu feisbucu'...pana una alta, asistam la o alta zona care va trece prin "perioada de tranzitie" in care va trebui probabil sa plateasca cu privatizari si scaderi ale nivelului de trai, pretul libertatii si al integrarii totale in fluxurile de comert international dintre statele "democrate".
                                                          sursa: zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu